ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 39€
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 39€

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΑΣ

Δεν έχετε προσθέσει προϊόντα στο καλάθι σας!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ

Το μοναδικό ελληνικό χωριό που χωρίζεται στα δύο από ένα ποτάμι.

Βρίσκεται περίπου 70 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 115 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την υλοτομία και τον τουρισμό. Το χωριό ήταν γνωστό και με την βλάχικη ονομασία Μπαϊεάσα.

Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, από τη βοή των νερών του οποίου πιθανότατα πήρε και το χωριό το όνομά του. Γύρω από το ποτάμι υπάρχουν αξιόλογοι οικότοποι που φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η Βωβούσα είναι μια από τις εισόδους για τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Στη μέση του χωριού βρίσκεται το ορόσημο της Βωβούσας, το μονότοξο πέτρινο γεφύρι που ενώνει τις δύο όχθες και γειτονιές της. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μίσσιο και έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα νεότερα αρχαιολογικά μνημεία.

Σύμφωνα με την παράδοση η Βοβούσα προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων μικρότερων χωριών. Γνώρισε μεγάλη ακμή ως μέλος της αυτόνομης περιοχής του Ζαγορίου επί Τουρκοκρατίας και θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα Ζαγοροχώρια. Κατά τα παλαιότερα χρόνια, οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της Βοβούσας περιστρέφονταν γύρω από την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τις μεταφορές.